5 oktober 2015

Column: ‘Buitenlanders, selectief geheugen & boter op je hoofd’

Gedurende de Eerste Wereldoorlog ving Nederland een groot aantal Belgen op. Op het hoogtepunt in 1914 waren er rond de 900.000 Belgische vluchtelingen op een Nederlandse bevolking van circa 6,2 miljoen. Ging dat allemaal zonder problemen? Neen. Er zaten ook een aantal minder ‘dankbare’ mensen tussen de vluchtelingen, bij een opstootje in een opvanglocatie werden zelfs enkele Belgen doodgeschoten en de opvang kostte veel geld. Nederland stuurde na de Eerste Wereldoorlog overigens rap een dikke factuur (53 miljoen gulden) naar Brussel voor de interneringskosten van Belgische militairen in Nederlandse kazernes en opvangkampen.

De opvang van vluchtelingen in Nederland anno 2015 veroorzaakt meer ophef dan in de periode 1914-1918. Komt dat door verschillen in geloof zoals de PVV wil doen geloven? Neen. Het overwegend protestantse landsbestuur van Nederland van toen nodigde de katholieke Belgische vluchtelingen niet zelf uit, laat staan dat dit van harte zou zijn gedaan. Komt dat door de kosten? Zou kunnen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Declaraties kunnen worden ingediend bij Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten van Amerika, Iran, Rusland, Turkije en alle andere landen die schuld hebben aan de conflicten in Syrië en Irak. Hosternokke… vergeet ik Nederland zelf. Onder de bezielende leiding van Zeeuw Balkenende werd Nederland in 2003 de oorlog in Irak ingerommeld. De Belgen waren wijzer. Zij bleven zelf nadenken, lieten zich goed voorlichten en keerden zich uiteindelijk openlijk tegen deze oorlog.

Kan het liggen aan ons geheugen dat wij op de meest wereldvreemde manieren reageren op de komst van buitenlandse mensen? Dat is zonneklaar. Sommige mensen raken volslagen los van de geschiedenis en de realiteit van vandaag de dag. Geert Wilders heeft hier een patent op. Merkwaardig, want indertijd zat men ook niet te wachten op zijn voorouders. “Laat ze lekker in Indonesië blijven!”, was een veelgehoorde leus richting (voormalige) Indische Nederlanders die vanuit het grootste moslimland ter wereld naar Nederland kwamen. Het historisch besef aangaande zijn eigen familie zal om hem moverende redenen niet groot zijn. Het zou zomaar kunnen zijn dat ergens in zijn stamboom een moslim ontwaard kan worden. Daar gaat de hele joods-christelijke en humanistische traditie en cultuur…

De opmerkingen van Geert Wilders en diens partijgenoten (wonderlijk meervoud voor een partij met slechts één lid) indertijd over Polen getuigen ronduit van onbeschoftheid of regelrechte dementie. Geert Wilders liet zich in februari 2011 uitgebreid rondleiden in het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp, maar de geschiedenis van de bevrijding van het oosten van Zeeuws-Vlaanderen en andere grote delen van Nederland door Poolse soldaten ontging hem totaal. Dit bleek wel uit de introductie van het ‘Polen-meldpunt’ van de PVV. Polen offerden hun leven om het zuiden van Nederland van de Hongerwinter te redden en een schandpaal voor hun nazaten is de dank van de PVV.

De Statenvragen die de PVV Zeeland vandaag indiende over de Platform Opnieuw Thuis getuigen ook van weinig historisch besef en van nog minder medemenselijkheid. Vragen doordesemd van de woorden asielpropaganda, asielwaanzin en asieltsunami. Vluchtelingen hoef je niet met een rode loper te verwelkomen, maar spijkermatten uitrollen kan ook achterwege worden gelaten. Laat PVV-fractievoorzitter Peter van Dijk eens met zijn voormalige CDA-partijgenoot Jan Peter Balkenende bellen om te vragen hoe groot de klont boter is die wij als Nederland op ons eigen hoofd hebben. Of hij belt eens met zijn huidige partijleider met de vraag waarom de VVD, waartoe Geert Wilders destijds behoorde, toch zo voor die oorlog in Irak was.

Maarten Rossen