25 september 2020

Begrotingswijziging RUD Zeeland

De PvdA kan instemmen met de eerste begrotingswijziging van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland. Wel wijzen wij op de brief met aandachtspunten die wij Gedeputeerde Staten hebben toegestuurd. Het door de CU opgestelde amendement dienen wij dan ook mee in. Als PvdA staan we voor een schoon, gezond en veilig Zeeland waarin handhaving op de eerste plaats moet staan. De PxQ-systematiek leidt, als we niet oppassen, tot veel administratie. Werknemers geven aan dat het veel tijd kost om uren te registeren, uren die wellicht beter gebruikt kunnen worden om zorg te dragen voor een schoon en veilig Zeeland. Daarom is het goed om in 2021 deze systematiek tegen het licht te houden en te beoordelen.

Wij vragen dan ook om een beleidslijn waarin gewaarborgd wordt dat de RUD zijn taken nu en in de toekomst op een goede manier kan uitvoeren met voldoende bekwaam personeel. Dit laatste is klaarblijkelijk een groeiend probleem binnen de RUD. Wij zijn voor financiële voorspelbaarheid. Voor de RUD is duidelijk wat er binnen komt van de deelnemers wat er betaald moet worden.

Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat de RUD zijn taken goed kan uitvoeren. Samen betekent ook een goede afrekeningstructuur en voldoende BRIKS-taken onderbrengen bij de RUD. Voor dit laatste doen we dan ook een oproep aan Gedeputeerde Staten om dit blijvend onder de aandacht te brengen. Wij onderschrijven dan ook in grote lijnen de door Gedeputeerde Staten ingebrachte reactie.

1. Overhandig de provincie een door de accountant opgestelde uitleg en onderbouwing van de verhoogde provinciale bijdrage, ook gerelateerd aan de reactie van de RUD op de adviezen van Berenschot.
2. Groei binnen 2 jaar naar de door Berenschot genoemde productieve urennorm van 1350 uur.
3. Stuur daarbij beter op de benodigde uren voor algemene projecten (bijvoorbeeld de Omgevingsvisie).
4. Herzie de methode PxQ waar het de overhead voor extra taken betreft.
5. Evalueer in 2021 met de provincie ook de kengetallen van de plustaken.
6. Neem in de provinciale verkenning naar de toekomst van de RUD de twee kanttekeningen van de RUD mee.
7. Start op tijd met besluitvormingsprocessen voor onderwerpen waar Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten belang aan hechten.

Waar ben je naar op zoek?