16 januari 2017

Alle MBO-ers hebben nu een OV-kaart!

Sinds 1 januari kunnen alle minderjarige MBO-studenten gratis reizen met een OV-kaart. Zo’n 120.000 studenten kunnen de kaart nu krijgen terwijl dat eerder niet kon. “Dat is wel zo eerlijk!”, zegt PvdA-Statenlid Ralph van Hertum.

De OV-kaart voor minderjarige MBO-ers is een langgekoesterde wens van de PvdA. Universitaire studenten, HBO-ers en MBO-ers vanaf 18 jaar hadden al jaren recht op ‘gratis reizen’, maar minderjarige MBO-ers moesten betalen om met het openbaar vervoer naar hun school te reizen. Dat was een dure aangelegenheid die voor veel studenten honderden euro’s  per jaar kostte. In Zeeland waren zelfs leerlingen die een maandsalaris van hun ouders / verzorgers nodig hadden om school te bereiken. Daardoor zochten studenten elders in Nederland vaak een opleiding dichter bij huis. “In een dunbevolkte provincie als Zeeland met grote afstanden tot onderwijsinstellingen was ook dat niet altijd mogelijk,” aldus Ralph van Hertum. “Reiskosten vormen nu gelukkig geen belemmering meer. Voor de Zeeuwse minderjarige MBO-ers scheelt dit enorm veel.”

In het verleden heeft de PvdA-Statenfractie zich al hard gemaakt voor een Zeeuws OV-kaart voor alle MBO-ers. Toenmalig PvdA-Statenlid Frits de Kaart gooide in de vorige Statenperiode zijn gewicht er al in. Nu is er dan eindelijk voor alle MBO-ers in heel Nederland de mogelijkheid om naar de school van hun keuze te reizen. Niet alleen voor de reis naar school, maar ook voor het bereiken van locaties waar zij stage gaan lopen maakt dit veel verschil.